Söderslätts bronsålder

Forntid för framtid

Recensioner

Några röster om boken "Vägen till bronsåldern - Oxie härad":

Kenneth Jönsson, arkeologistuderande, säger: "Fick hela bokserien hem sänd igår , så fantastiska böcker som går igenom Skånes bronsålder intressant fakta , roliga berättelser och helt fantastiska bilder som lockar till att åka runt och uppleva allt ni sett .Böckerna kommer också att hjälpa mig i mitt master arbete på Göteborgs universitet".

Christer Sjögren, forntidsintresserad, säger: "Som vanligt ett gediget och snyggt arbete från vårt mysiga författarpar. Lite trist att inte ha en ny volym att se fram emot nu. Hur som helst stort tack för den nya fina boken".

 

Några röster om boken "En bronsåldersbygd av riksintresse - Vemmenhögs härad":

Ingela Skoug, antikvarie och hembygdskonsulent, säger: "Har nu skaffat Vemmenhögsboken också och vill gratulera till ännu en fin, intressant och välarbetad bok! Ser fram emot sista delen i "trilogin"! Ert projekt är mycket inspirerande!"

Kenneth Dahlberg, Trelleborg,: "Jag vill verkligen gratulera Birgitta Åkesson och Claes Lindahl, till den fina boken om bronsåldershögarna i Vemmenhögs härad. Mycket intressant läsning finns här, för den som är det minsta nyfiken på sin egen hembygds historia. Många av dessa högar har jag kört förbi, tusentals gånger i livet. Utan att fundera så mycket över varför dom finns där. Alla ni som funderar över en julklapp till en historieintressead. Här har ni den rätta klappen."

Gunilla Hildén, Lilla Beddinge: "Det är första halvan på 1950-talet. En liten tösabit leker på sin "Gunillebacke" bredvid sommarstugan på väg 66 i Beddingestrand. Solen skiner, sommaren är lång, allt är bekymmerslöshet. Att leken ägde rum på en bronsåldersgrav hade ingen någon kunskap om. I den ganska nyligen utkomna boken En bronsåldersbygd av riksintresse, skriven av arkeolog Birgitta Åkesson och Trelleborgs kommuns mångkuturelle Claes Lindahl, får jag dock veta annat. I det kapitel som inventerar Lilla Beddinges nio bronsåldersgravar är "Gunillebacken" klassad som grav. Jag minns att när min far ville gräva i högens kant för att göra en jordkällare tog han kontakt med berörd myndighet. Det kom någon för att inspektera. Beskedet som gavs var att kullen var utan intresse. På en av bilderna här ses ett foto ur den alldeles förträffliga och intressanta boken av jordkällaren, ett hörn av mitt föräldrahem och den kära gamla blå pumpen som inte längre är blå. Jag har alltså vuxit upp alldeles intill en bronsåldershög. Tänk, att få veta det vid nästan 70 års ålder! Boken kan jag varmt rekommendera. Den finkammar hela Söderslätt, socken för socken, ur bronsåldersperspektiv och är rikt illustrerad med mycket vackra foton.Och så är den spännande också."

 

Några röster om boken "Söderslätts säregna bronsålderslandskap":

Göran Burenhult, professor i arkeologi och bronsåldersexpert säger om boken: "Mycket snyggt jobbat med fantastiskt material, jättegrattis!"

Lars Larsson, professor i arkeologi, säger: "Jag har läst er bok med stort intresse!"

Karin Rogius, fil.mag i arkeologi säger:

"Vilken fantastisk bok ni har åstadkommit! Ni har inte bara berättat om, dokumenterat och fotograferat högarna. Ni har även knutit an tidigare generationers bruk och sägner kring högarna, liksom de band som finns idag - med anslutning till gårdar, kyrkor och familjer.

Bilderna är suggestiva och spännande, och borde locka till läsning. Så är ju boken dessutom en utflyktsguide och kartpresentatör.

Det som är så trevligt med boken är den familjära tonen, vilket man sällan ser i böcker av det här slaget. Boken är inbjudande och kittlar nyfikenheten - säkert även hos dem som aldrig funderat på vad högarna egentligen representerar.

Ni är värda all uppskattning!!!! Årets julklapp i Trelleborg - med omnejd!!!!

Kerstin Hägg, forntidsintresserad, säger: "Jag hade lagt boken överst i min jul-läsningshög med böcker..juldagsläsning..blev inget tv tittande den dagen. Jätteintressant, längtar efter lite varmare väder så jag kan ta cykeln och köra runt och kolla i verkligheten. Inte till de mest avlägsna platserna men till de intressanta på närmre håll..tänk så mycket jag inte visste.. Och...tänk att min lilla samling som visades för författarna omnämns i förordet..blev så stolt..Är det någon som inte köpt boken...gör det..rekommenderas varmt..."

Inger Krigström, präst och forntidsintresserad, säger: ”En underbar bok som jag gläder mig mycket åt.”

Ulla-Britt Olofsson, ordf. i Södra Åby hembygdsförening, säger: ”En mycket bra bok! Trevligt skriven och fina bilder.”

Pia Bondesson, bibliotekarie, ”Har köpt den mycket fina och intressanta boken!”

Ragnar Wick, forntidsvän och viking säger:

"En fantastisk bok som jag rekommenderar alla att köpa. Passa även på att köpa den som en perfekt julklapp till alla historieintresserade vänner."

Sven-Inge Olsson, lokalhistoriker säger:

"Har nu läst boken om Bronsåldershögarna som Claes Lindahl och
Birgitta Åkesson skrivet.
Mycket intressant, tänk vad lite man vet om sin omgivning.
Det som gör mig lite nervös är trollen, jag visste att det bor ett par troll i Bösarp ;-) men att det bodde troll i högarna hade jag ingen aning om."

Britten Logosz, hembygds- och släktforskare säger:

"Jag måste ge dig och Birgitta en eloge för det fantastiskta bokverk som ni åstadkommit. Vilket oerhört arbete ni lagt ner på denna och inte bara det utan tillika åstadkommit ett sådant strålande resultat. Proffsigt skriven. Och alla dessa bilder!"

Lars-Olof Nilsson, professor säger:

"Mycket spännande! Fantastiska foton och väldigt fina kartor!"