Söderslätts bronsålder

Forntid för framtid

Blogg

Fullsatt bronsålderstur i Skurups kommun

15 sep 2019

Bussrundtur i bronsåldersbygd i Skurups kommun 20190914. Med fullsatt buss i härligt höstväder lotsade vi 50 förväntansfulla och trevliga människor runt bland Vemmenhögs bronsåldersmiljöer. Dagen började med frukost i Skurup, därefter följde visning av Stora Kungshögen på Hyltaslätt, där även deltagarna blev förevisade bilder av gravfynd och fick kunskaper om bronsåldern sig till livs. Färden gick vidare till Krågarp där vi såg det vackra bronsåldersgravfältet. Därefter begav vi oss till hjärtat av Skurups kommuns bronsålder och vi besåg, och besteg, gravhögarna runt Skivarp. Lunch intogs på Skivarps gästis, där vi serverades lax på rotfruktsbädd, vilket avnjöts med god aptit. Styrkta av den goda maten begav vi oss ner till kusten och besåg och hörde berättelser om alla de bronsåldershögar som finns/fanns i området. Professor Sven Nilsson var en aktiv och viktig person för Vemmenhögs härads bronsålder. Han bodde på gården Hörtevall. Hit tog vi oss med bussen och fick en förträfflig visning och guidning av Björn Hörtevall som numera äger gården. Eftermiddagskaffet avnjöts på Svaneholms slott där vi serverades hembakta läckra kakor av representanter för Vemmenhögs härads fornminnes - och hembygdsförening. Vägen dit gick över höjdryggen norr om Skateholm med de många bronsåldershögarna, Galgbacken inräknad. Sen vidare mot Östra- och Västra Vemmehög med Väpmannahögen, runstenen, Herremansbron och som avslutning Vemmenhögarna som gett upphov till häradets namn. Vi tackar särskilt Ann Charlotte Oredsson-Holm, kultursamordnare i Skurups kommun, för initiativet till bronsåldersturen och för mycket gott samarbete.

Vilket gensvar!

4 sep 2019

Abbekås 20190903. I dag höll vi föredrag för ett 50-tal mycket intresserade åhörare hos Abbekås byalag. Föredraget var dessutom en introduktion till den bussutflykt som vi gör för Skurups kommun den 14:e sept. Utflykten är fullbokad! Responsen vi fick ikväll var utöver det vanliga och kaffet fick vi dricka på stående fot för att hinna med frågor och bokförsäljning. Vi tackar arrangörerna för en synnerligen trevlig kulturafton hos Abbekås byalag och Skurups kommun med Ann-Charlotte Oredsson Holm i spetsen.

Släktföreningen Lundhög

1 sep 2019

Idag har vi hållit föredrag för föreningen Lundhögssläkten. En mycket intresserad skara lyssnade till vad vi hade att berätta om hela vårt projekt.

På tid. 3:e sept. kl. 18.00 håller vi åter ett föredrag. Den här gången blir det för Abbekås byalag i Abbekås, Kustvägen 76. Vi kommer att berätta och visa bilder om Vemmenhögs härads bronsålder. Föredraget är öppet för alla. Varmt välkommen!

Intervju för Skånska Dagbladet

28 aug 2019

Den 14:e sept. blir det bussutflykt bland bronsåldershögarna i Skurups kommun. Inför turen blev vi idag intervjuade av Caroline Stenbeck på Skånska Dagbladet. Reportaget kommer i tidningen på måndag den 2/9. Vill du följa med på bussutflykten? Bokar plats och köper biljett gör du genom att ringa: 0411-53 60 71

Vemmerlövsdagen

11 aug 2019

På Vemmerlövsdagen kom många vetgiriga till vårt bokbord. Vi fick svara på många kluriga frågor kring Söderslätts bronsålder och vårt nya projekt om Söderslätts stenkammargravar. Böcker inhandlades och nya kontakter knöts. Framöver kommer vi att åka på ett antal studiebesök för att dokumentera fornfyndssamlingar kring stendösarna på Söderslätt.

V. Vemmerlövsdagen 10/8 kl 11-15

6 aug 2019

Utställningen invigd i V. Vemmerlövs kyrka

21 jul 2019

Bilder från invigningen av vår utställning "Söderslätts bronsåldersbygd" i V. Vemmerlövs kyrka. Utställningen är öppen dagligen kommande vecka mellan 13-17. Passa även på att fika i V. Vemmerlövs byalags Sommarcafé. I caféet kan du även köpa våra bronsåldersböcker som är utmärkta guider om du själv vill ge dig ut på tur i Söderslätts bronsåldersbygd.

Vi bjuder in till utställning i V. Vemmerlövs kyrka

17 jul 2019

Vi bjuder in till vernissage av utställningen "Söderslätts bronsåldersbygd" i V. Vemmerlövs kyrka på söndag den 21/7 13-17. Vi finns på plats för att svara på frågor kring bronsåldern. Våra böcker, bronsålderstriologin om Söderslätts bronsåldershögar, finns till försäljning. Varmt välkommen till den pittoreska 1100-tals kyrkan med fantastiska kalkmålningar! Passa även på att fika i V. Vemmerlövs byalags sommarcafé i Byahuset vid kyrkan.

Hammarlövsdagen i flödande solsken och bokförsäljning

30 jun 2019

Till vårt bokbord på Hammarlövsdagen strömmade många arkeologiintresserade. Vi fick oss till livs många nya trådar till vårt nya projekt kring Söderslätts stenkammargravar "Resta och liggande stenar på Söderslätt". Inte minst fick vi många böcker sålda och vi kan konstatera att intresset kring Söderslätts bronsålder håller i sig med all kraft.

Välkommen till Hammarlövsdagen den 29 juni!

24 jun 2019

Följ med på bronsålderstur!

12 jun 2019

Den 14:e sept har du möjlighet att få följa med på bronsålderstur i SKurups kommun! Följ länken för vidare information. Välkommen!

https://www.skurup.se/evenemang?view=1633756-1568444400000&fbclid=IwAR3_nmnGS3oy0FyPNWt0c1FjwTXiNNxwqGPk8ViQ7-4VIDAvbuzlgkyI8SQ

 

Åter i Steglarp

6 maj 2019

I helgen återvände vi till bronsåldersgravfältet i Steglarp. Den här gången som deltagare i föreningen "Söderslätts arkeologi & fossilsällskap". Birgitta Åkesson guidade runt medlemmarna bland gravhögarna.

 

Resumé

19 apr 2019

Per Ragnarsson har skrivit en reumé över vårt föredrag på Kummingården! 

https://www.facebook.com/groups/668265130222629/

Vårens sista föredrag

12 apr 2019

Vårens föreläsningsturné är till ända. Vi avslutade med ett föredrag på Svaneholms slott för Vemmenhögs härads fornminnes - och hembygdsförening. Hit kom en mycket engagerad skara medlemmar för att ta del av våra resultat från Vemmenhögs härad.

Vi tackar alla hundratals människor som slutit upp under våren 2019 för att lyssna, ställa kluriga frågor och köpa våra böcker om Söderslätts bronsålder.

Är din förening intresserad av att vi kommer till just er? Tveka då inte att ta kontakt med oss! Birgitta.akesson@ownit.nu eller claes.r.lindahl@gmail.com

Makalös respons!

11 apr 2019

Föredraget om Oxie härads bronsåldershögar på Kummingården i Käglinge drog horder med åhörare. Närmare 100 personer lyssnade andäktigt till vad vi hade att berätta. Många intressanta frågor följde. Att vårt projekt väckt mångas nyfikenhet stod utom all tvivel. Vi tackar alla som slöt upp denna kväll, en kväll som vi kommer att minnas lång tid fram över.

← Äldre inlägg

Träffa oss i Bösarp på hembygdsdagen lörd. den 30 juli mellan 13.00-17.00