Söderslätts bronsålder

Forntid för framtid

Blogg

Boksläpp av "En bronsåldersbygd av riksintresse - Vemmenhögs härad"

28 okt 2017

På grund av haveri hos bokbindaren är vi tvungna att ändra om bland de tidigare datumen för boksläppet av "En bronsåldersbygd av riksintresse - Vemmenhögs härad". Följande tider och platser gäller!

Det närmar sig boksläpp! Välkommen!

21 okt 2017

En bronsåldersbygd av riksintresse - Vemmenhögs härad

19 okt 2017

Vår andra bok i projektet "Söderslätts bronsålder", "En bronsåldersbygd av riksintresse - Vemmenhögs härad", är nu skickad till tryckning. Håll utkik i vår blogg för mer information kring boksläpp av boken. Redan nu kan du förhandsbeställa boken. Se mer info. under "Hem"

Redigering pågår!

8 okt 2017

Det har varit tyst från oss ett tag, men nu är vi tillbaka efter ett intensivt fältarbete. Alla bronsåldershögar, synliga som överplöjda, i Vemmenhögs härad är nu dokumenterade. Manus till vår nästa bok "Vemmenhögs härad- en bronsåldersbygd av riksintresse" ligger snart färdigt. Boken beräknas komma ut i början av december. Vill du förhandsbeställa är du välkommen att kontakt oss via mail: [javascript protected email address] eller claes.r.lindahl@gmail.com

På bilden syns Galgbacken från Östra Vemmenhög och en av häradets överplöjda ättehögar. Om Galgbacken kan du läsa vidare om i vår kommande bok!

Arkeologidagen

28 aug 2017

På arkeologidagen fick vi besök av släktföreningen Lundhög. Vi förevisade hembygdsmuseet i Bösarp samt höll ett föredrag om Söderslätts säregna bronsålderslandskap. Många nya kontakter knöts och vi fick mer kött på benen till vårt vidare arbete med Vemmenhögs härads bronsålder.

På äventyr i Slimminge socken

19 aug 2017

Dokumentationen i Vemmenhögs härad går vidare och idag besökte vi häradets nordöstra hörn där vi bland annat bekantade oss med bronsåldershögen Västra höga i Slimminge socken. Vi gjorde även nya bekantskaper på skördemarknaden i Stubbarp som arrangerades av Slimminge byalag. Vi fick med oss nya trådar att nysta vidare på!

Många besökare och fantastiska fynd!

7 aug 2017

Öppethållandet i Bösarps Bygdemuseum i juli månad slog besöksrekord. Vi fick se många fina fornfyndssamlingar. Det diskuterades och frågades och vi blev berikade med mer kunskap kring Söderslätts bronsålder.

Glada miner!

7 aug 2017

Glada miner i turistbyrån i Smygehuk där vår bok "Söderslätts säregna bronsålderslandskap" finns till försäljning!

 

 

Vårt projekt uppmärksammat i Trelleborgs Allehanda

12 jul 2017

Vårt projekt och utställning i Bösarps Bygdemuseum har uppmärksammats i Trelleborgs Allehanda! http://www.trelleborgsallehanda.se/trelleborg/nydokumenterad-bronsalder-stalls-ut/

Tack!

20 jun 2017

Vi riktar vårt allra varmaste tack till HELGE AX:SON JOHNSONS STIFTELSE för det generösa bidraget som möjliggör vår fortsatta färd i Söderslätts bronsålder.

 

Historiens vingslag

7 jun 2017

Historiens vingslag! Idag fick vi förmånen att beskåda krumsvärdet från Södra Åby. Svärdet påträffades i samband med dikningsarbete på 1930-talet. Krumsvärdet har offrats under den äldre bronsåldern i våtmarkerna kring bronsåldershögarna i Södra Åby. Svärdet finns utställt på historiska museet i Lund.

En spjutspets i brons

23 maj 2017

Idag har vi besökt en markägare i den sydvästra delen av Vemmenhögs härad. Han förevisade stolt den spjutspets i brons som hans far hade funnit på ägorna i början av 1930-talet. Spetsen är ett offerfynd och dateras till bronsålderns per. II, 1500-1300 f.kr. Vi förevisades också den imponerande samlingen av flintföremål som finns på gården.

Dokumentation pågår

20 maj 2017

Äntligen är vädrets makter på vår sida och vi har kunnat påbörja den detaljerade dokumentationen av Vemmenhögs härads bronsåldersmiljöer. Här är Claes Lindahl uppe på en av Ulvahögarna i Äspö socken. Två högar är registrerade i det forna gravfält, men när man tittar på topografin är det högst troligt att det ingått fler gravkullar i gravfältet. Den vackra utsikten från gravens topp ut över Östersjön delar vi fortfarande med de som en gång anlade ättehögen.

Limhamns Arkeologisällskap färdades i Söderslätts bronsålder

7 maj 2017

Limhamns Arkeologisällskap avslutade föreningens verksamhet med en tur i Söderslätts bronsålder utifrån vår bok "Söderslätts säregna bronsålder". Ett av målen var Bösarps Bygdemuseum där de bl a besåg vår utställning om Söderslätts bronsålder. En minnesvärd utflykt för alla parter.

Forntidsentusiaster i Bösarp

17 apr 2017

Bösarps Bygdemuseum. Ett 20-tal mycket intresserade personer av fornfynd och fossil besökte oss denna dag. Dessa hade med sig massor av fynd som vi tidsbestämde mm. Vår utställning om "Söderslätts bronsålder" beundrades och flera köpte vår bok om "Söderslätts säregna bronsålderslandskap". Många nya kontakter knöts av olika åldrar. I sanning en minnesrik och berikande eftermiddag!

← Äldre inlägg

Träffa oss i Bösarp på hembygdsdagen lörd. den 30 juli mellan 13.00-17.00