Söderslätts bronsålder

Forntid för framtid

Blogg

Föreläsningsturnén är igång!

15 feb 2018

Vi har nu inlett vårens föreläsningar om bronsåldern i Vemmenhögs härad. Först ut att få höra vårt föredrag var Västerlens Forskarförening. Ett 25-tal deltagare tog del av våra rön. Efteråt följde många intressanta frågor. 

Vi förberder nu oss för nästa veckas besök hos Fuglie byalag.

 

Nu är vi igång med fältarbetet!

5 feb 2018

Dagarna är ljusare och solen tittar äntligen fram. Då är det läge att påbörja fältarbetet i Oxie härad. Häradet är det sista för oss att inventera i vårt projekt "Söderslätts bronsålder". Först ut är Hököpinge socken. Här finns många välbevarade högar, men också överplöjda sådana. Idag kunde vi konstatera en norr om Hököpinge kyrkby. Här påträffade vi också en boplats med rikligt med slagen flinta.

En unik samling - Espö-samlingen!

23 jan 2018

Idag har vi varit på studiebesök för att ta del av den så kallade Espö-samlingen. Samlingen förvisades av Therese Möller och Sten Ivarsson. Ett enastående fantastiskt material som kommer från riksdagsmannen Per Nilsson i Äspö. Här finns många godbitar för den historiskt intresserade och inte minst för oss. Här hittade vi bland annat en riksdagsproposition från 1873 om privatpersoners möjlighet att kunna köpa in bronsföremål eller ej.

 

 

Reportage i Trelleborgs Allehanda

24 dec 2017

Vårt projekt uppmärksammades i Trelleborgs Allehanda 20171221. Klicka på länken för att läsa artikeln!

http://www.trelleborgsallehanda.se/trelleborg/vemmenhog-harads-hogar-dokumenterade/

 

 

Försäljningssuccé

17 dec 2017

Vår boksläppsturné, som avslutades i Bösarps församlingshem, drog horder med folk från när och fjärran. Försäljningssuccén blev ett faktum. Vi tackar alla som kommit och köpt våra böcker.

Gammal och ung

17 dec 2017

Gammal och ung mötte upp vid dagens boksignering i bokhandeln i Trelleborg. Vill du köpa böckerna och få dem signerade innan jul? Då är du välkommen Bösarps församlingshem Sönd. 17/12 kl 14-17.

En innehållsrik dag!

9 dec 2017

2017-12-09. En innehållsrik dag. Med boksignering på Söderslätts & bok och papper och intervju av Trelleborgs Allehanda. I morgon den 10 dec 14-17 träffas vi i Södra Åbys byahörna. Där det även finns kaffeservering av Södra Hembygdsförening. Välkomna!

Västerlens Forskarförening

6 dec 2017

I kväll hade vi boksläpp av vår nya bok "En bronsåldersbygd av riksintresse - Vemmenhögs härad" för Västerlens Forskarförenings medlemmar på deras julfest. En trevlig samvaro med kaffe, glögg och lussekatter.

Trelleborgs museum

4 dec 2017

Trevlig stämning i samband med boksläppet på Trelleborgs museum den 3/12. Många passade på att köpa vår bok. Vi tackar Trelleborgs museum för att vi fick möjligheten att erhålla boksläpp på museet.

Söderslätts bok & papper

2 dec 2017

Nu har vi inlett våra boksläppstillfällen av "En bronsåldersbygd av riksintresse - Vemmenhögs härad". Flera nyfikna köpsugna kom till vårt bord i bokhandeln i Trelleborg. Boken finns nu att köpa i "Söderslätts bok & papper".

I morgon den 3/12 finns vi på Trelleborgs museum kl 12-16.

NU ÄR DEN HÄR!

1 dec 2017

ÄNTLIGEN!

Nu har vi boken "En bronsåldersbygd av riksintresse - Vemmenhögs härad" i hamn. Som planerat blir det boksläpp i bokhandeln "Söderslätts bok & papper" lörd. 2/12 10-14 och på Trelleborgs museum sönd. 3/12 12-16 VÄLKOMMEN!

Boksläpp av "En bronsåldersbygd av riksintresse - Vemmenhögs härad"

28 okt 2017

På grund av haveri hos bokbindaren är vi tvungna att ändra om bland de tidigare datumen för boksläppet av "En bronsåldersbygd av riksintresse - Vemmenhögs härad". Följande tider och platser gäller!

Det närmar sig boksläpp! Välkommen!

21 okt 2017

En bronsåldersbygd av riksintresse - Vemmenhögs härad

19 okt 2017

Vår andra bok i projektet "Söderslätts bronsålder", "En bronsåldersbygd av riksintresse - Vemmenhögs härad", är nu skickad till tryckning. Håll utkik i vår blogg för mer information kring boksläpp av boken. Redan nu kan du förhandsbeställa boken. Se mer info. under "Hem"

Redigering pågår!

8 okt 2017

Det har varit tyst från oss ett tag, men nu är vi tillbaka efter ett intensivt fältarbete. Alla bronsåldershögar, synliga som överplöjda, i Vemmenhögs härad är nu dokumenterade. Manus till vår nästa bok "Vemmenhögs härad- en bronsåldersbygd av riksintresse" ligger snart färdigt. Boken beräknas komma ut i början av december. Vill du förhandsbeställa är du välkommen att kontakt oss via mail: [javascript protected email address] eller claes.r.lindahl@gmail.com

På bilden syns Galgbacken från Östra Vemmenhög och en av häradets överplöjda ättehögar. Om Galgbacken kan du läsa vidare om i vår kommande bok!

← Äldre inlägg

Träffa oss i Bösarp på hembygdsdagen lörd. den 30 juli mellan 13.00-17.00