Söderslätts bronsålder

Forntid för framtid

Blogg

Arkeologidagen

28 aug 2017

På arkeologidagen fick vi besök av släktföreningen Lundhög. Vi förevisade hembygdsmuseet i Bösarp samt höll ett föredrag om Söderslätts säregna bronsålderslandskap. Många nya kontakter knöts och vi fick mer kött på benen till vårt vidare arbete med Vemmenhögs härads bronsålder.

På äventyr i Slimminge socken

19 aug 2017

Dokumentationen i Vemmenhögs härad går vidare och idag besökte vi häradets nordöstra hörn där vi bland annat bekantade oss med bronsåldershögen Västra höga i Slimminge socken. Vi gjorde även nya bekantskaper på skördemarknaden i Stubbarp som arrangerades av Slimminge byalag. Vi fick med oss nya trådar att nysta vidare på!

Många besökare och fantastiska fynd!

7 aug 2017

Öppethållandet i Bösarps Bygdemuseum i juli månad slog besöksrekord. Vi fick se många fina fornfyndssamlingar. Det diskuterades och frågades och vi blev berikade med mer kunskap kring Söderslätts bronsålder.

Glada miner!

7 aug 2017

Glada miner i turistbyrån i Smygehuk där vår bok "Söderslätts säregna bronsålderslandskap" finns till försäljning!

 

 

Vårt projekt uppmärksammat i Trelleborgs Allehanda

12 jul 2017

Vårt projekt och utställning i Bösarps Bygdemuseum har uppmärksammats i Trelleborgs Allehanda! http://www.trelleborgsallehanda.se/trelleborg/nydokumenterad-bronsalder-stalls-ut/

Tack!

20 jun 2017

Vi riktar vårt allra varmaste tack till HELGE AX:SON JOHNSONS STIFTELSE för det generösa bidraget som möjliggör vår fortsatta färd i Söderslätts bronsålder.

 

Historiens vingslag

7 jun 2017

Historiens vingslag! Idag fick vi förmånen att beskåda krumsvärdet från Södra Åby. Svärdet påträffades i samband med dikningsarbete på 1930-talet. Krumsvärdet har offrats under den äldre bronsåldern i våtmarkerna kring bronsåldershögarna i Södra Åby. Svärdet finns utställt på historiska museet i Lund.

En spjutspets i brons

23 maj 2017

Idag har vi besökt en markägare i den sydvästra delen av Vemmenhögs härad. Han förevisade stolt den spjutspets i brons som hans far hade funnit på ägorna i början av 1930-talet. Spetsen är ett offerfynd och dateras till bronsålderns per. II, 1500-1300 f.kr. Vi förevisades också den imponerande samlingen av flintföremål som finns på gården.

Dokumentation pågår

20 maj 2017

Äntligen är vädrets makter på vår sida och vi har kunnat påbörja den detaljerade dokumentationen av Vemmenhögs härads bronsåldersmiljöer. Här är Claes Lindahl uppe på en av Ulvahögarna i Äspö socken. Två högar är registrerade i det forna gravfält, men när man tittar på topografin är det högst troligt att det ingått fler gravkullar i gravfältet. Den vackra utsikten från gravens topp ut över Östersjön delar vi fortfarande med de som en gång anlade ättehögen.

Limhamns Arkeologisällskap färdades i Söderslätts bronsålder

7 maj 2017

Limhamns Arkeologisällskap avslutade föreningens verksamhet med en tur i Söderslätts bronsålder utifrån vår bok "Söderslätts säregna bronsålder". Ett av målen var Bösarps Bygdemuseum där de bl a besåg vår utställning om Söderslätts bronsålder. En minnesvärd utflykt för alla parter.

Forntidsentusiaster i Bösarp

17 apr 2017

Bösarps Bygdemuseum. Ett 20-tal mycket intresserade personer av fornfynd och fossil besökte oss denna dag. Dessa hade med sig massor av fynd som vi tidsbestämde mm. Vår utställning om "Söderslätts bronsålder" beundrades och flera köpte vår bok om "Söderslätts säregna bronsålderslandskap". Många nya kontakter knöts av olika åldrar. I sanning en minnesrik och berikande eftermiddag!

Sista föreläsningen för i vår!

13 apr 2017

Vårens "föreläsningsturné" avslutade vi igår med ett föredrag vid Skytts härads hembygdsförenings årsmöte i Skegrie mölla på möllegården. Som vid de andra föreläsningarna var det välbesökt av såväl gammal som ung. Vi tackar Skytts härads hembygdsförening, Söderslätts bok och papper, Västra Vemmerlövs byalag, Västerlens Forskarförening, Bösarps Bygdeförening, Skytts häradsgille och Dalköpinge församling för att vi har fått komma och sprida vårt budskap om Söderslätts bronsålder. Hundratals människor har lyssnat, ställt frågor och kommenterat. Vi tackar alla för denna innehållsrika period. Föreläsningarna fortsätter i augusti.

 

Fullt hus i Dalköpinge församlingshem

5 apr 2017

Ett trettiotal åhörare slöt upp i Dalköpinge församlingshem där vi höll vårt föredrag om Söderslätts bronsålder. Det var Dalköpinge pastorat som hade bjudit in församlingsbor till detta evenemang. Åhörarna blev mycket entusiastiska och ställde många intressanta och tankeväckande frågor. Några hade tagit med fornfynd och fossiler som de fick tidsbestämda mm. Kvällen avslutades med kaffe och goa kagor. Vi sänder vårt varma tack till kyrkoherde Maud Lundh och hennes medhjälpare för den trivsamma kvällen.

Föredrag hos Skytts häradsgille

29 mar 2017

Vår föreläsningsturné fortsätter och idag höll vi vårt föredrag om ”Söderslätts säregna bronsålderslandskap” hos Skytts häradsgille (en underavdelning till Hushållningssällskapet) i Tegelberga golfklubbs lokaler. 

Ett 60-tal åhörare lyssnade med stort intresse på vad vi hade att berätta om bronsåldershögarna på deras jordbruksmarker i Skytts härad. Bland annat kunde vi presentera en gammal karta från Hushållningssällskapet med högar som inte syns längre.

Efteråt ställdes många intressanta frågor om fornfynd, ättehögar, skötsel av de samma och regler kring fornminneslagen. Vi avtackades med varsin vacker bukett med blommor.

Många passade på att köpa vår bok ”Söderslätts säregna bronsålderslandskap” och dessutom få den signerad av oss.

 

Ett oväntat fynd i en kantkedja!

25 mar 2017

Dokumentationen av bronsåldershögarna i Vemmenhögs härad är i full gång. I dag dök det upp ett helt oväntat fynd i en kantkedja i en ättekulle - en välbevarad knacksten! Om den lagts dit redan under bronsåldern i rituellt syfte eller kommit dit senare kan vi bara spekulera kring, men nog är det spännande!

← Äldre inlägg

Träffa oss i Bösarp på hembygdsdagen lörd. den 30 juli mellan 13.00-17.00