Söderslätts bronsålder

Forntid för framtid

Blogg

Boksläpp på Trelleborgs museum

8 nov 2018

VÄLKOMMEN PÅ BOKSLÄPP AV SISTA BOKEN I VÅRT PROJEKT "VÄGEN TILL BRONSÅLDERN - OXIE HÄRAD" PÅ TRELLEBORGS MUSEUM DEN 24 NOVEMBER KL 12-16!

 

Bronsåldersafari

8 sep 2018

Med en fullsatt buss, 48 personer, begav vi oss idag ut på Bronsålderssafari på Söderslätt. Bakom arrangemanget stod Västerlens Forskarförening, Hammarlövs byalag och Västra Vemmerlövs byalag. Tillsammans avnjöt vi storslagna vyer bland bronsåldersgravfälten, tog del av arkeologiska fakta kring dem och spännande fantasieggande sägner som berättas om ättehögarna. Thomas Christensson i Hammarlövs byalag, rattade oss tryggt och säkert på de slingrande vägarna. Björn Möller, Västerlens Forskarförening, samordnade projektet och inte minst såg till att vi fick fullödigt ljud i den två våningarna höga bussen. Frukost intogs i Hammarlövs församlingshem där medlemmar i Hammarlövs byalag stod för arrangemanget. Lunch avnjöts på Sydkustens at Pillehill, som ligger naturskönt med bronsåldershögar som närmsta grannar. Vi tackar personalen med Jannike och Johan i spetsen för ett synnerligen bra samarbete och utsökt mat. Turen avslutades med Gyllhögarna där många passade på att bestiga dessa. Vi, Claes och Birgitta, vill tacka för det fantastiska gensvar vi fått för vårt projekt, alla nyfikna frågor och den vetgirighet som finns runt bronsåldershögarna på Söderslätt.

Skördedag i Slimminge

18 aug 2018

2018-08-18. I dag fanns vi representerade på skördedagen i Slimminge. Många nya bekantskaper knöts. Vi fick flera intressanta frågor kring Söderslätts bronsålder och inte minst blev vi förevisade en helt nyfunnen flintyxa. För er som är intresserad av våra böcker och vår utställning finns en sista chans i sommar att träffa oss. Välkommen till Stora Beddinge och "Mitt i byn" den 9/9 kl 11-15.

 

Skördemarknad i Slimminge

15 aug 2018

Herr Vipp på Vipphögsvägen

2 aug 2018

20180802. Arkeolog Birgitta Åkessons guidade visning av bronsåldershögen Vipphög i Beddingestrand, som var ett arrangemang i projektet "Jorden vi ärvde" /galleri Estesio, drog många intresserade i sommarhettan. Visningen följdes av livliga diskussioner kring våra förfäder, sägner och vårt eget förhållande till bronsåldershögarna. Böckerna "Söderslätts säregna bronsålderslandskap" och "En bronsåldersbygd av riksintresse-Vemmenhögs härad" rönte livlig uppskattning och många fick nya ägare. Fotodokumentation Claes Lindahl. Vi tackar alla som kom och berikade vår dag med många nya tankar och uppgifter kring bronsåldershögarna!

Ett delmål i Oxie härad

27 jul 2018

Ett delmål är uppnått - idag har vi satt alla bronsåldershögarna i Oxie härad på pränt. Det firar vi i den ljumma sommarkvällen.

Hammarlövsdagen

1 jul 2018

På Hammarlövsdagen i helgen fanns vi representerade med vår skärmutställning och våra böcker ”Söderslätts säregna bronsålder” och ”En bronsåldersbygd av riksintresse - Vemmenhögs härad”. Intresset var stort kring vårt projekt och många passade på att förhandsboka sista boken i projektet ”Vägen till bronsåldern - Oxie härad”. Vi fick även ta del av vackra fornfynd och fossil från trakten. Tack till alla som besökte oss!

Sommar och marknader

21 maj 2018

Under sommaren kommer du att hitta oss på ett antal marknader och andra tillställningar. I lördags fanns vi på Gärdslövs jubileumsdag. Många nyfikna kom till vårt bokbord för att bekanta sig med våra böcker och vårt projekt.
Närmast finns vi Bösarps Bygdemuseum den 6 juni kl 14-16.

Vårens föredrag är till ända - Rydsgårds byalag

25 apr 2018

20180424. Vårens sista föredrag om vårt projekt "Söderslätts bronsålder" höll vi för Rydsgårds byalag i Rydsgård. Ett 20-tal mycket intresserade åhörare slöt upp och många kluriga frågor följde efter föredraget. Under fikat fick vi se många fina fornfynd som medtagits för bedömning. Vi fick också ta del av två brev i original signerade av Bror Magnus Vifot rörande bronsåldershögen Boohög i närheten av Skivarp. Breven var helt okända för oss.
Vi vill passa på att tacka alla ni som kommit för att lyssna på våra fördrag under våren om bronsåldern i Vemmenhögs härad, alla byalag, föreningar och brasseriet Pillehill.
Under sommaren kommer vi att delta i en rad hembygdsdagar och marknader där våra böcker kommer att finnas till försäljning. Mer info kommer fortlöpande på Facebook och vår hemsida: http://www.soderslattsbronsalder.n.nu
Närmast kommer vi att finnas med ett bokbord i Gärdslöv den 19 maj mellan 13-16.

Välkommen till vårens sista föredrag!

12 apr 2018

Fullt hus i Östra Vemmenhög!

12 apr 2018

Östra Vemmenhög 2018-04-11. Till vårt föredrag i Östra Vemmenhög kom ett 40-tal intresserade personer. Efter föredraget om Bronsåldern i Vemmenhögs härad fick vi ta del av många fina fornsaker och fossil som påträffats i trakten. Många passade även på att införskaffa vår bok "En bronsåldersbygd av riksintresse - Vemmenhögs härad". En minnesvärd kväll i samarbete med Dybecks byalag.

Sista föredraget för i vår blir den 24 april i Rydsgård, Rydsgårds hus, kl. 19.00. Ett arrangemang tillsammans med Rydsgårds byalag som är öppet för alla!

Byarådets årsmöte i Gärdslöv

10 apr 2018

20180404. I kväll höll vi föredrag på Trelleborgs byaråds årsmöte i kulturhuset i Gärdslöv för ett 20-tal medlemmar. Många intressanta frågor om Söderslätts bronsålder ställdes och flera tog med sig nyvunna kunskaper kring ättehögarna. Nästa föredrag håller vi den 11 april för Dybecks byalag i Östra Vemmenhög kl. 18.00. Ett arrangemang som är öppet för alla!

Fullt hus på Pillehill

11 mar 2018

Arrangemanget tillsammans med Sydkustens at Pillehill drog stor publik och vi var tvungna att sätta in en extra föreläsning. Flera besökare hade med sig fornfynd från gårdarna i närområdet och vi fick se vackra flint- och stenföremål. Intresset kring vårt projekt "Söderslätts bronsålder" var stort och många intressanta och kluriga frågor ställdes efter föredraget.

Nu pausar vi föreläsningsturnén några dagar, men återkommer den 21 mars i bokhandeln "Söderslätts bok & papper" i Trelleborg kl. 18.30. Där ger vi alla som vill möjligheten att höra vår föreläsning kring vår senaste bok "En bronsåldersbygd av riksintresse - Vemmenhögs härad". Biljett kan köpas i bokhandeln. Efter föredraget signerar vi våra böcker. Kaffe och kaka till självkostnadspris. Välkommen!

En trevlig kväll full av överraskningar!

7 mar 2018

Föredraget som vi höll hos Stora Beddinge byalag i går kväll bjöd på trevlig samvaro med många åhörare. Inte minst blev vi överraskade av de fynd som några av besökarna hade med sig. Vi fick nämligen se den avsatasyxa som påträffats intill bronsåldershögen Västra Tornhög i Tullstorp socken.

Nu förbereder vi oss för lördagens arrangemang på Pillehill i Östra Vemmenhög. Det blir två föreläsningar, en 12.30 (som är fullbokad) och en 14.30 (som det finns lediga platser till). Bokar plats gör du direkt till Sydkustens at Pillehill.

Förutom föredagen ställer vi ut bilder från det skånska landskapet. Det finns möjlighet att äta lunch eller fika i restaurangen.

Välkommen!

Välkommen till Stora Beddinge!

26 feb 2018

Den 6 mars kl. 19.00 håller vi föredrag om Vemmenhögs härads bronsålder hos Stora Beddinge byalag. Föredraget är öppet för alla. Plats: Idrottsplatsen i Stora Beddinge.

← Äldre inlägg

Träffa oss i Bösarp på hembygdsdagen lörd. den 30 juli mellan 13.00-17.00