Söderslätts bronsålder

Forntid för framtid

Blogg

Hammarlövsdagen

1 jul 2018

På Hammarlövsdagen i helgen fanns vi representerade med vår skärmutställning och våra böcker ”Söderslätts säregna bronsålder” och ”En bronsåldersbygd av riksintresse - Vemmenhögs härad”. Intresset var stort kring vårt projekt och många passade på att förhandsboka sista boken i projektet ”Vägen till bronsåldern - Oxie härad”. Vi fick även ta del av vackra fornfynd och fossil från trakten. Tack till alla som besökte oss!

Sommar och marknader

21 maj 2018

Under sommaren kommer du att hitta oss på ett antal marknader och andra tillställningar. I lördags fanns vi på Gärdslövs jubileumsdag. Många nyfikna kom till vårt bokbord för att bekanta sig med våra böcker och vårt projekt.
Närmast finns vi Bösarps Bygdemuseum den 6 juni kl 14-16.

Vårens föredrag är till ända - Rydsgårds byalag

25 apr 2018

20180424. Vårens sista föredrag om vårt projekt "Söderslätts bronsålder" höll vi för Rydsgårds byalag i Rydsgård. Ett 20-tal mycket intresserade åhörare slöt upp och många kluriga frågor följde efter föredraget. Under fikat fick vi se många fina fornfynd som medtagits för bedömning. Vi fick också ta del av två brev i original signerade av Bror Magnus Vifot rörande bronsåldershögen Boohög i närheten av Skivarp. Breven var helt okända för oss.
Vi vill passa på att tacka alla ni som kommit för att lyssna på våra fördrag under våren om bronsåldern i Vemmenhögs härad, alla byalag, föreningar och brasseriet Pillehill.
Under sommaren kommer vi att delta i en rad hembygdsdagar och marknader där våra böcker kommer att finnas till försäljning. Mer info kommer fortlöpande på Facebook och vår hemsida: http://www.soderslattsbronsalder.n.nu
Närmast kommer vi att finnas med ett bokbord i Gärdslöv den 19 maj mellan 13-16.

Välkommen till vårens sista föredrag!

12 apr 2018

Fullt hus i Östra Vemmenhög!

12 apr 2018

Östra Vemmenhög 2018-04-11. Till vårt föredrag i Östra Vemmenhög kom ett 40-tal intresserade personer. Efter föredraget om Bronsåldern i Vemmenhögs härad fick vi ta del av många fina fornsaker och fossil som påträffats i trakten. Många passade även på att införskaffa vår bok "En bronsåldersbygd av riksintresse - Vemmenhögs härad". En minnesvärd kväll i samarbete med Dybecks byalag.

Sista föredraget för i vår blir den 24 april i Rydsgård, Rydsgårds hus, kl. 19.00. Ett arrangemang tillsammans med Rydsgårds byalag som är öppet för alla!

Byarådets årsmöte i Gärdslöv

10 apr 2018

20180404. I kväll höll vi föredrag på Trelleborgs byaråds årsmöte i kulturhuset i Gärdslöv för ett 20-tal medlemmar. Många intressanta frågor om Söderslätts bronsålder ställdes och flera tog med sig nyvunna kunskaper kring ättehögarna. Nästa föredrag håller vi den 11 april för Dybecks byalag i Östra Vemmenhög kl. 18.00. Ett arrangemang som är öppet för alla!

Fullt hus på Pillehill

11 mar 2018

Arrangemanget tillsammans med Sydkustens at Pillehill drog stor publik och vi var tvungna att sätta in en extra föreläsning. Flera besökare hade med sig fornfynd från gårdarna i närområdet och vi fick se vackra flint- och stenföremål. Intresset kring vårt projekt "Söderslätts bronsålder" var stort och många intressanta och kluriga frågor ställdes efter föredraget.

Nu pausar vi föreläsningsturnén några dagar, men återkommer den 21 mars i bokhandeln "Söderslätts bok & papper" i Trelleborg kl. 18.30. Där ger vi alla som vill möjligheten att höra vår föreläsning kring vår senaste bok "En bronsåldersbygd av riksintresse - Vemmenhögs härad". Biljett kan köpas i bokhandeln. Efter föredraget signerar vi våra böcker. Kaffe och kaka till självkostnadspris. Välkommen!

En trevlig kväll full av överraskningar!

7 mar 2018

Föredraget som vi höll hos Stora Beddinge byalag i går kväll bjöd på trevlig samvaro med många åhörare. Inte minst blev vi överraskade av de fynd som några av besökarna hade med sig. Vi fick nämligen se den avsatasyxa som påträffats intill bronsåldershögen Västra Tornhög i Tullstorp socken.

Nu förbereder vi oss för lördagens arrangemang på Pillehill i Östra Vemmenhög. Det blir två föreläsningar, en 12.30 (som är fullbokad) och en 14.30 (som det finns lediga platser till). Bokar plats gör du direkt till Sydkustens at Pillehill.

Förutom föredagen ställer vi ut bilder från det skånska landskapet. Det finns möjlighet att äta lunch eller fika i restaurangen.

Välkommen!

Välkommen till Stora Beddinge!

26 feb 2018

Den 6 mars kl. 19.00 håller vi föredrag om Vemmenhögs härads bronsålder hos Stora Beddinge byalag. Föredraget är öppet för alla. Plats: Idrottsplatsen i Stora Beddinge.

Fullsatt i Fuglie

26 feb 2018

Bilder från föredraget kring Söderslätts bronsålder och speciellt Fuglieområdet som vi höll hos Fuglie Byalag den 22 mars.

Föreläsningsturnén är igång!

15 feb 2018

Vi har nu inlett vårens föreläsningar om bronsåldern i Vemmenhögs härad. Först ut att få höra vårt föredrag var Västerlens Forskarförening. Ett 25-tal deltagare tog del av våra rön. Efteråt följde många intressanta frågor. 

Vi förberder nu oss för nästa veckas besök hos Fuglie byalag.

 

Nu är vi igång med fältarbetet!

5 feb 2018

Dagarna är ljusare och solen tittar äntligen fram. Då är det läge att påbörja fältarbetet i Oxie härad. Häradet är det sista för oss att inventera i vårt projekt "Söderslätts bronsålder". Först ut är Hököpinge socken. Här finns många välbevarade högar, men också överplöjda sådana. Idag kunde vi konstatera en norr om Hököpinge kyrkby. Här påträffade vi också en boplats med rikligt med slagen flinta.

En unik samling - Espö-samlingen!

23 jan 2018

Idag har vi varit på studiebesök för att ta del av den så kallade Espö-samlingen. Samlingen förvisades av Therese Möller och Sten Ivarsson. Ett enastående fantastiskt material som kommer från riksdagsmannen Per Nilsson i Äspö. Här finns många godbitar för den historiskt intresserade och inte minst för oss. Här hittade vi bland annat en riksdagsproposition från 1873 om privatpersoners möjlighet att kunna köpa in bronsföremål eller ej.

 

 

Reportage i Trelleborgs Allehanda

24 dec 2017

Vårt projekt uppmärksammades i Trelleborgs Allehanda 20171221. Klicka på länken för att läsa artikeln!

http://www.trelleborgsallehanda.se/trelleborg/vemmenhog-harads-hogar-dokumenterade/

 

 

Försäljningssuccé

17 dec 2017

Vår boksläppsturné, som avslutades i Bösarps församlingshem, drog horder med folk från när och fjärran. Försäljningssuccén blev ett faktum. Vi tackar alla som kommit och köpt våra böcker.

← Äldre inlägg

Träffa oss i Bösarp på hembygdsdagen lörd. den 30 juli mellan 13.00-17.00