Söderslätts forntid

Forntid för framtid

Den tidiga bybildningen på Söderslätt

Förändringens tidevarv - den tidiga bybildningen i Ljunits- och Herrestadshärader

2024 nytt år - nytt projekt. I år tar vi helhjärtat tag i vårt nya projekt ”Förändringens tidevarv - den tidiga bybildningen i Ljunits - och Herrestads härader”. Det blir en fortsättning av vår dokumentation kring de arkeologiska lämningarna från järnåldern och våra kyrkbyar på Söderslätt och nu även i Ystadstrakten. Inspiration för vårt fortsätta arbete har vi hämtat från den makalösa respons som vi fått kring våra tidigare böcker kring den tidiga bybildningen och inte minst från Arkeologidagen 2023 i Västra Nöbbelöv. Men kanske mest från de nya uppgifter som vi kunde presentera kring ett av Nordens finaste vikingatida svärd det så kallade Dybäckssvärdet, som vi numera får benämna svärdet från Lilla Beddinge fiskeläge.

Under hösten 2023 har vi bekantat oss med vårt nya område, nya kontakter har skapats och vi kan redan nu avslöja att vi kommer att kunna presentera nya häpnadsväckande resultat i vår kommande bok ”Förändringens tidevarv - den tidiga bybildningen i Ljunits- och Herrestads härader”. 

 

Svärdfejare och runstensristare - den tidiga bybildningen i Vemmenhögs härad

Efter ett moget övervägande har vi beslutat oss för att åter ge oss ut i Söderslätts unika forntidsmiljöer. Vi har nu inlett vårt nya projekt "Svärdfejare och runstensresare - den tidiga bybildningen i Vemmenhögs härad". Upptakten till projektet blev ett besök hemma hos arkeologiprofessor Lars Larsson. Det blev en givande diskussion med många nya uppslag. Projektet är en fortsättning på vår dokumentation av järnålders- och tidig medeltida lämningar på Söderslätt, vilket kommer att generera ytterligare en bok om Söderslätts forntid. Det blir den 6:e boken i serien. Dagen avslutade vi vid Sjörups kyrka och runsten, vilka båda kommer att behandlas vidare i vårt projekt. Vi vill gärna komma i kontakt med människor som har något intressant att berätta för oss, visa fornfynd, berätta skrönor m.m med anknytning till vikingatiden och de medeltida kyrkorna i Vemmenhögs härad. Skicka ett PM eller skriv en rad till arkeolog Birgitta Åkesson och hembygdsforskare Claes Lindahl: [email protected] Vi finns även på Svaneholmsfestivalen söndag 7 augusti 10-16. Dit är du välkommen om du vill träffas oss direkt.

 

Ansiktet mot världen - den tidiga bybildningen runt Trelleborg

Under rådande pandemi 2020 avslutade vi vårt projekt kring Söderslätts stenkammargravar och vår bok "Resta och liggande stenar på Söderslätt" kom ut i mars. Det blev på många sätt ett annorlunda år för oss. Föredrag och visningar fick vi hålla utomhus under sommarmånaderna. Trots restriktionerna uteblev inte responsen. Det gav mersmak för ännu ett projekt kring Söderslätts forna tider. Vi har nu kommit en bit in i 2021. Läget är fortfarande allvarligt och restriktionerna är än hårdare. Att starta upp ett projekt när arkiv och museer är stängda och hembesök hos lantbrukare inte är att tänka på är inte helt lätt. Men fonderna har varit oss nådiga och ett år efter vår bok "Resta och liggande stenar på Söderslätt" kan vi presentera ännu en bok:

"Ansiktet mot världen - om den tidiga bybildningen kring Trelleborg"

Boken är resultatet av vår dokumentation av byarna kring Trelleborg under vikingatid/tidig medeltid. Likt våra tidigare böcker kan ni följa med på vår gemensamma resa i Söderslätts forntid, men även nu i den tidiga historien. Vi utlovar nya sensationella upptäckter och nya fakta kring byarna.